Jelentkezz most a Napenergia Plusz Programra! Kérj árajánlatot, hogy felvehesse veled a kapcsolatot kivitelező partnerünk! →

Közel a következő áttörés akkumulátor-élettartamok terén? A Napenergia Plusz Program egyik kulcsösszetevője folyamatosan fejlődik!

Növekvő akkumulátor-élettartamok: ez a Napenergia Plusz Program lelke?
A Napenergia Plusz Program várható sikerének egyik fő összetevői az akkumulátorok. De ezek is olyan hosszú távra szólnak majd, mint a napelemek?

A Napenergia Plusz Program 2024 leggyakrabban emlegetett jellemzője, hogy kötelezővé tették a tárolókapacitásba való beruházást is.

A napelemekről el szoktuk mondani, hisz kiemelten vonzó technológiai védjegye ez a területnek, hogy hosszú évtizedekig üzemel kiváló hatékonysággal egy-egy napelem-panel.

A garanciális ajánlatok is olykor negyedszázadra, 25-30 évre szólnak.

De le tudják ezt követni az akksik is?

Hány évet bír egy napelemes rendszerekben használt akkumulátor?

Már mindenki tárolókapacitásban (is) gondolkodik?

Az akkumulátorokkal kiegészített napelem rendszer olyasmi, ami a hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek tulajdonságait segít ötvözni a hagyományos szigetüzemű rendszerekével.

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy segít egy átmenetet képezni, hogy a napelemes rendszer néha szigetüzeműként, kedvezőtlenebb helyzetben pedig hálózattal összekapcsolt rendszerként működhessen.

Utóbbival viszont bebiztosítva azt, hogy soha ne maradjunk áram nélkül, akkor sem, amikor egy nehéz (pl. tartósan borongós) időszakban a rendszerünk átmenetileg nem termel.

De mi most a hálózattól függetlenül is működni tudó napelem rendszerek egy fontos elemét vesszük tehát górcső alá: az akkumulátort és az akkumulátoros rendszereket.

Amikbe ráadásul most igen kedvező feltételek mellett lehet beruházni, mert a Napenergia Plusz Program 66%-os támogatásába a teljes 7,5-10 kWh-s tárolókapacitás beleférhet.

Visszahívást kérek >>> | Árajánlatot kérek >>>

Az akkumulátor az, aminek hála felhasználhatjuk később is a megtermelt energiát

Az akkumulátor az, aminek hála felhasználhatjuk később is a megtermelt energiát

Az éjszakai rendszerek működtetésére, nagyobb tárolókapacitás esetén a napsütésmentes napok átvészelésére, jelenleg ez a leghatékonyabb megoldás.

Ahhoz, hogy elérjük azt a célt, hogy napsütés mentes napokon is, jobbára energiavételezés nélkül működtessük a háztartásunkat, 7,5-10 kWh-s tároló rendszerre van nagyjából (alsó hangon) szükségünk.

A Napenergia Plusz Programnál tehát szempont lehetett a tárolási kapacitás minimumértékének figyelembevétele, már amikor előkészítették a pályázati felhívás fő elemeit.

A jó hír: ma már akkumulátor élettartam terén is látszik a fejlődés, egy évtizedes tartósságról is gyakran beszélhetünk.

Persze akkumulátorokból sokféle létezik, az általunk tárgyalt területen belül is.

A leggyakoribb, kezdetben leginkább elterjedtté vált akkumulátor-típusok:

  • Savas ólomakkumulátorok
  • Lítium-ionos akkumulátorok
  • Nátrium-nikkel-klorid akkumulátortechnológia
  • Redox áramlású akkumulátorok

Ezek közül melyik ajánlott a tartóssága alapján, és melyik a legelterjedtebb a napelemes világban?

A kettő tényező nem mindig fedi egymást, és árban is nagy lehet az ingadozás.

Tartósság és tárolóképesség

Tartósság és tárolóképesség

Az utóbbi időben több hír is érkezett még a savas ólomakkumulátorok élettartamának megnövekedéséről is.

Jó pár éve még az 5-6 éves kalkulált akkumulátor-élettartamtól indultunk, azt megelőzően pedig azt hangoztatva hitetlenkedtek a napenergia ellenzői, hogy egyáltalán nem várható olyan rendszer kifejlesztése, melyben az energia jó része ne azonnali felhasználású lehetne csak.

Az 5-6 éves életkort azonban ma már a legtöbb akkumulátor megugorja, van, amelyik nagyon, de ne szaladjunk ennyire előre…

Visszahívást kérek >>> | Árajánlatot kérek >>>

Az akkumulátorok élettartamát a használati tényezők is befolyásolják!

Szempont például, hogy hányszor lett „újratöltve” egy akkumulátor, mert az idő múlása csak egy dolog…

De utóbbit pedig az határozza meg, hogy akkumulátorkímélőbb, vagy azt jobban igénybe vevő napelemes rendszert üzemeltetünk.

Itt jön képbe mondjuk az ún. „töltési profil”, ami azt határozza meg, hogy mire használjuk az akkumulátort, mik a rövidtávú céljaink (állandó töltöttségi állapot fenntartása, mert tartalékként tekintünk az akkumulátorra, vagy folyamatosan elhasználjuk a megtermelt energiát közvetetten az akkumulátorról).

Figyeljünk tehát vásárláskor a becsült ciklusélettartamra, ami azt jelzi, hogy hányszor lehet lemerülés után újra feltölteni egy akkumulátort, de ha megfelelő töltési profillal használjuk azt, lehetséges, hogy nagyon későn fogunk csak a ciklusélettartam végére érni.

Létezik továbbá a figyelembe veendő paraméterek közt a kisülési mélység is, ami pedig arról mond nekünk fontos dolgot, hogy a felöltés után milyen gyorsasággal merül le az akksi.

A példáink alig idősebbek egy évtizedesnél, de hova jutottunk el?

A példáink alig idősebbek egy évtizedesnél, de hova jutottunk el?

A lítium-ionos akkumulátorok például már igen jól teljesítenek a tartósság szempontjából is, és széleskörben teszteltek már a napelem technológiával összekapcsolva.

Másfél évtizedet is szolgálhatnak, míg például az ólomsavas társaik maximum csak 10 évre hitelesítettek.

Hallani manapság a lítium-vasfoszfát elemekről is, amiknél szintén 10 éves alsó határt húznak meg, tartósság tekintetében.

Karbantartással és nagyon tudatos használat mellett viszont lassan az is elképzelhető, hogy egy lítium-ionos akkumulátor 20 évig is szolgálni tudjon – ennyi idő alatt egy napelem rendszer már bőven visszahozza az árát!

Tehát lassan az évtizedes szolgálati idő elvárássá válik majd többnyire, de az említettek közül a lítium-vasfoszfát termékekről is elmondható, hogy magasabb áron kínálják őket például – a technológiai innovációt bizony meg kell fizetni.

Visszahívást kérek >>> | Árajánlatot kérek >>>

Akkor hát mit válasszunk, milyen szempontok vannak még?

Akkor hát mit válasszunk, milyen szempontok vannak még?

Láthatjuk tehát, hogy ez egy jócskán fejlődőképes terület, ami fejlődött is mostanság eleget ahhoz, hogy vonzóvá váljon, napelemes berkekben is.

A „szakma másra” is figyel: az utóbb említett, lítium-vasfoszfát akkumulátoroknál a környezetbarát jelleget is hangsúlyozzák az értékesítők.

Sok van közülük, ami nem tartalmaz mérgező anyagokat.

A LiFePO4 (lítium-vasfoszfát) mostanság sokkal gyakrabban ajánlott technológia ezen területen belül, mint az ólomsavas.

Az ártényező azonban más tészta, mindenképp kérjük szakember tanácsát, saját napelemes rendszerünkhöz igazítva!

Nyugodjunk meg, a mai kihívásokra bőven lesz már megoldás!

Mivel a technológiai fejlődés új irányai miatt még az autóknál is, és más, korábban még csak nem is hasonló technológián alapuló eszközöknél (mondjuk az elektronikai termékek piacán) megjelentek az akkumulátorok, mint az eszközhasználat fő összetevői – gondoljunk a villanyautózásra elsősorban –, számíthatunk is arra, hogy az éltettartam-kitolódás tovább is nőhet.

Minél több rendszer, vagy elgondolás alapul azon, hogy akkumulátor működtessen egy eszközt, annál jobban mutat majd az akkumulátorok használhatósága a végtelen felé.

Egyelőre azonban mindenképp konzultálj kivitelező partnereinkkel, ha akkumulátorral kiegészített hibrid napelemes rendszert szeretnél!

A Napenergia Plusz Program 2024 keretein belül most erre lehetőség van, ráadásul olcsón. Pályázz velünk!

Jelentkezem a Napenergia Plusz Programra!

Azt szeretnénk, ha Te is egyike lennél annak a közel 15.160 sikeres pályázónak, aki elnyeri a vissza nem térítendő napelemes támogatást.

Töltsd ki űrlapunkat és jelentkezz most!

Jelentkezés


További hírek

Kérj árajánlatot napelem rendszerre (állami támogatással)!

Töltsd ki űrlapunkat most, hogy Te is minél hamarabb a napelem tulajdonosok táborát erősíthesd!

Kérj árajánlatot napelem rendszerre!

Árajánlatkérés